Leta i den här bloggen

söndag 29 augusti 2010

MARXISTISKT FORUM!

Idag finns det inget verkligt revolutionärt svenskt kommunistiskt parti. Det finns flera olika partier som gör anspråk på att vara revolutionära, men deras teori och - framförallt - deras praktik visar att de inte är det svenska proletariatets förtrupp. Kommunisterna i Sverige står därför inför uppgiften att på nytt skapa ett sådant parti. Det har nämligen funnits ett kommunistiskt parti i Sverige, det marxist-leninistiska parti som var den svenska sektionen av den Kommunistiska Internationalen, Sveriges Kommunistiska Parti (SKP); ett parti som likviderades av revisionismen. Efter SKP:s likvidering som revolutionärt parti kämpade kommunisterna i landet för att återbilda partiet under -60 och 70-talen. Den viktigaste av de organisationer som bildades var Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML) som senare tog namnet Sveriges Kommunistiska Parti och såg sig som en fortsättning på det gamla SKP. Även detta parti kom att likvideras av revisionismen.

Det är inte vår ambition att vi med denna blogg ska reda ut den kommunistiska rörelsens historia i landet och det åligger inte oss att komma med mer kvalificerade slutsatser. Det som dock är vår ambition är att dra vårt strå till stacken, för att kommunisterna i landet ska kunna enas på en riktig grund. I detta sammanhang är det viktigt att kommunisterna lär känna sin historia och drar lärdom av såväl de positiva som negativa erfarenheter som gjorts. Som ett bidrag till denna process publicerar vi idag en artikel ur Marxistiskt Forum (MF) nummer 1-2 1977. MF var 70-talets SKP:s teoretiska organ och genom det ihärdiga arbetet av en kamrat som var med på den tiden har vi lyckats komma över inscannade pdf-filer av gamla nummer. Vi kommer framöver att lägga upp artiklar ur MF som vi anser tjänar ovannämnda syfte; inte nödvändigtvis för att vi delar de ståndpunkter som förs fram i artiklarna, utan därför att de är intressanta och lärorika. De som är intresserade av att få kopior av de inscannade utgåvorna är välkomna att maila oss så hittar vi en lämplig lösning. Vår e-postadress är: rodaverb@googlemail.com

Om ni sitter på annat material som ni tror är intressant för att kommunisterna ska kunna lära känna sin historia så sätter i kontakt med oss, vi är mycket intresserade av att sådant material får största möjliga spridning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.