Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2011

Kolonialpolitik

Det kan inte vara lätt att hänga med i svängarna för de lite äldre centerpartisterna. Från att ha varit ett parti för storbönder och fascistoida hembygdsromantiker gick man till och bli ett parti för stureplansknarkande nyliberaler. Nu ska man ta ett nytt språng. Centern ska bli partiet som genomdriver den interna kolonaliseringen av det svenska samhället. Man ska i skapa ghetton - vilken kanske kan ses som återvändande till partiets pronazistiska period.

De av oss som har direkt erfarenhet av hur livet ser ut i ghetton av "Chinatown-typ", dvs. fattigaområden med en befolkning bestående av en nationalitet, vet att dessa i princip utan undantag är totalt präglade av misär och stenhård expolatering - främst inom den "svarta"-ekonomin, men ständigt bundet till monopolkapitalet (se Lenin och förhållandet mellan småbourgeoisien i de imperialistiska länderna). Det finns redan små "svarta"-fabriker i vissa av våra proletära områden; men det är i jämförelse med tex. Chinatown på Manhattan ett begränsat fenomen. Att ghetton av denna typ skulle innebära samma sak, ökad misär och utsugning, även i Sverige är en självklarthet för den som känner till dynamiken i denna typ av områden.

En annan sak som även är en självklarhet i ghetton av "Chinatown-typ", är att deras sammansättning underlättare för reaktionära lokala element, såväl religösa som andra, att hävda sitt välde. Ett exempel som borde vara klart är tex hur det hade sett ut i ett "Somaliatown" i Sverige, redan idag har de progressiva elementen av somaliskt ursprung det tufft att hävda sig mot de agressiva reaktionära element som försöker skaffa sig inflyttande i områden i vilka det bor många somalier. Dessa reaktionära element är direkt knutna till de lokala utsugarna, vilka - som påtalats ovan - är imperialisternas hjon.

"Nationalitetsghetton" i vilken arbetarklassens lägsta skikt uppdelas efter "ursprungsländer" tjänar reaktionens syfte ypperligt, olika nationaliteter ställs mot varandra och de motsättningar av denna typ som redan finns skulle fullkommligt expoldera. Man bäddar upp för ömsesidiga prognomer mellan olika nationaliteter. Arbetarklassen splittras och den gemmensama kampen mot borgarstaten oskadliggörs. Denna taktik är av typisk kolonialtyp. Det är så som kolonialmakter alltid har försökt spela ut olika befolkningsgrupper, tillhörande verkliga eller påhittade kategorier (tex. "svarta", "färgade" osv. i Sydafrika), mot varandra. En cynisk och morbid politik.

Det ter sig för oss uppenbart att den politik som Centerpartiet föreslår, eller rättare sagt ser ut att komma att föreslå, är ett utryck för hur en del av den härskande klassen i landet insett att assimileringspolitiken (den så kallade "integrationspolitiken") är dömd att misslyckas och därför kommer med en alternativ lösning för imperialisterna. men det är ingen ny idé, det är klassisk kolonialpolitik och den måste kraftfullt bekämpa av alla framstegsvänner. Arbetarklassen är EN klass, alla former av chauvinism (självklart absolut främst "svensk" sådan) måste förkastas. Med Centerpartiets ärkereaktionära förslag blir det än mer uppenbart att imperialismen betyder reaktion över hela linjen. Vi måste bekämpa den med proletär internationalism, och därmed konsekvent stridbar anti-imperialism. "Segregation" såväl som assimilering tjänar endast klassfienden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.