Leta i den här bloggen

tisdag 14 december 2010

Peru i Wikileaks

Som bekant har genom "Wikileaks" en stor mängd information offentliggjorts rörande Förenta Staternas förehavanden världen över. Bland annat har det med all tydlighet framkommit hur Förenta Staterna spela en aktiv roll i svensk inrikespolitik. problemet med dokumentens trovärdighet har Björnbrum (bland annat här) skrivit bra om. Man ska alltså ta dokumenten med en nypa salt. Att det dessutom inte är alls omöjligt att Förenta Staternas underrättelseorgan "planterat" in en massa falska uppgifter, gör att man ska vara än försiktigare. Därför har vi tidigare undvikit att kommentera det hela. Men, nu har det kommit fram en del dokument vars trovärdighet vi faktiskt är något så när kapabla att bedömma korrekt.

Den spanska dagstidningen "El País" i söndags en artikel i vilken man även länkar till flera dokument som rör Peru. I meddelandena som skickats från Förenta Staternas ambassad i Lima till cheferna i Washington kommer det fram saker som bekräftar det vi tidigare skrivit om här på bloggen: Förenta Staterna ökar sin intervention i Peru, folkkriget som leds av Perus Kommunistiska Parti (PKP) utvecklas kraftfullt och det är inte de peruanska maoisterna som sysslar med knarkhandel utan den peruanska reaktionen.

I detta meddelande, från februari 2006, rapporterar ambassaden om ett möte där man informerats av den peruanska reaktionens säkerhetstjänst. Sanning och dikt blandas friskt. I detta meddelanden från november 2009, är det mer av klarspråk, här talar sig ambassadören varm för ökad militära intervention från Förenta Staternas sida. I det här meddelandet, från mars 2009, från Förenta Staternas ambassadör till bossar i norr, pekas generaler ur den reaktionära armén som direkt inblandade i knarkhandel/smugglingen, bland de utpekade finns general Paul da Silva - som numera innehar posten som arméchef!

Artiklen i "El País" och de publicerade dokumentent har skapat stor uppmärksamhet i Peru, natruligtivs förnekar alla generalerna allt. Naturligtivs är det ingen som tror dem - alla med lite kännedom om ämnet vet att det är precis så som det förhåller sig. Av detta kan vi än en gång dra slutsatsen att om man vill ha verklig information om vad som händer i Peru ska man inte lite på vad reaktionens megafoner skriker ut - man ska lita på PKP.

Kamraterna i Folkets Befrielsearmé låter sig dock inte störas av uppståndelsen utan fortsätter med sitt gedigna hantverk.

I helgen genomförde enheter ur FBA två bakhåll. I lördags attackerades en polispatrull i La Merced i departementet Junín; kamraterna besköt reaktionärerna med RPG-granatgevär och automatvapen, två poliser sårades svårt. I söndags attackerade maoisterna, för tredje gång på mindre än två månadet, en bas tillhörande det av Förenta Staterna CORAH-projektet i Guacamayo i provinsen Tocache i departementet San Martín; en kapten och två serganter ur den reaktionära armén blev svårt sårade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.