Leta i den här bloggen

onsdag 15 december 2010

Gerillaaktioner i Peru och Filippinerna och en dålig artikel i DN

Peru: Igår besköt enheter ur Folkets Befrielsearmé en arméhelikopter i höjd med Canayre (i departementet Ayacucho). Tre reaktionärer sårades, bland annat piloten (kapten i den reaktionära armén. Ännu en framgångsrik luftvärnsaktion för de peruanska kamraterna!

Filippinerna: Svensk borgarmedia rapporterar idag om en gerillaktion som ska ha genomförts av Nya Folkarmén igår. Tio reaktionära soldater ska ha dödats. I skrivande stund finns igen rapport tillgänglig från filippinska maoisterna. Eftersom Filippinernas Kommunistiska Parti för tillfället utlyst vapenvila, är det nödvändigt att ta uppgifterna i media med en nypa salt.

På DNs hemsida publicerades idag en artikel med titlen "Maoistisk gerilla är tillbaka", för de som läser denna blogg borde det vara uppenbart hur mycket fel som texten innehåller. Bara det att artikelförfattaren säger att Perus Kommunistiska Partis ordförande Gonzalo skulle kallas för "comandante Gonzalo" visar hur lite koll han har på vad PKP är för något. Att det sedan i "faktarutan" står "...med en isande förvarning i form av döda hundar som hängdes från mängder av lyktstolpar", såsom om PKP innan aktionen mot Teng inte genomfört väpnade aktioner i Lima etc., är ytterligare ett bevis. Att Erik de la Reguera sedan spyr vidare om "Det förefaller ha övergett den fundamentalistiska maoism som präglat Sendero luminoso och agerar numera mer som ett slags självförsvarsgrupp för kokaodlare och narkotikahandlare" är alltså inget konstigt. Artiklen är värdelös ur informationssynpunkt då den endast baserar sig på en massa reaktionär proppaganda. Naturligtvis baserar sig texten på den artikel ur "El País" som vi tog upp igår. Den positiva aspekten av det hela är självfallet att folkkriget i Peru, bokstavligt talat, slår sig igenom imperialismens försök att tysta ner alla nyheter om dess utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.