Leta i den här bloggen

tisdag 17 maj 2011

Folkkriget i Peru 31 år

Den 17 maj 1980 inledde Perus Kommunistiska Parti folkkriget. Med anledning av årsdagen av denna viktiga händelse har partiets utlandsorganisation publicerat ett uttalande. Denna gång har kamraterna varit snabba med översättningen så därför hittar ni för första gången på länge en officell engelsk översättning här. Även kamraterna i Vänskapsföreningen Sverige - det Nya Peru har varit kvicka, så det finns en svensk översättning här. Uttalandet bör läsas av alla som intresserar sig för hur kamraterna ser på flera viktiga frågor.

Vad vi tycker är av särskillt intrese är att utlandsorganisationen, bland annat, framhåller att: 1) man själva liksom världens kommunister bör ha grepp om situationen i PKP, och kampen inom partiet, före folkkriget inleddes, en situation och kamp som alltså har relevans idag, och; 2) man skriver "Partiet fortsätter att leda Folkkriget på dess ohejdbara marsch, genom att tillämpa gonzalos tänkande för att lösa varje problem som dyker upp på revolutionens väg – såsom frågan om ledningen, som bara kan lösas i hård tvålinjerskamp liksom Ordförande Gonzalo lär oss" - en mening i vilken tempusformen är mycket viktig.

Även andra kamrater uppmärksammar årsdagen av att folkkriget inleddes i Peru. Här hittar ni uttalanden från kamrater i Ecuador, Spanien och Panama. Kamraterna i det italienska Maoistiska Kommunistiska Partiet uppmärksammar dagen, de gör det genom att publicera MPPs uttlande - men lägger samtidigt till en not vilken med all tydlighet visar att man känner sig förnärmade av vad kamraterna skriver.

Helt oavsett vad folk i utlandet skriver eller inte är dock det avgörande vad som faktiskt händer i Peru. Proklamtioner som inte backas upp av en praktik är relativt värdelösa. I natten till söndags genomförde enheter ur Folkets Befrielsearmé proppagandaaktioner i fyra byar i departementet Lambayeque. I söndags morse dödades en reaktionära soldat vid ett maoistgerillan genomfört eldöverfall riktat mot armébasen “Unión Mantaro” i provinsen Huanta i departementet Ayacucho. Armébasen "Unión Mantaro" borde för övrigt vara den farligaste platsen i Peru för reaktionärer, med tank på hur ofta just den basen attackerats sedan den upprättades.

Vi, för vår del, firar dagen tillsammans med peruanska kamrater och är helt och fullt övertygade om att folkkriget i Peru kommer att segra och att ju mer PKP tillämpar sin Enhetsbas och håller fast vid sitt Enighetscentrum (ordförande Gonzalo) - ju mer och bättre kommer den peruanska revolutionen utvecklas som en del av världsrevolutionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.