Leta i den här bloggen

onsdag 17 november 2010

Gott och blandat om Peru

Idag rapporteras det i lokal reaktionär press om hur fattigbönderna genomför effektivt motstånd mot reaktions försök att ta ifrån dem deras levebröd. När agenter från polisens "anti-narkotika" avdelning tillsammans med enheter ur den reaktionära arméns "antiterroriststyrkor" försökte ta sig in i bosättningen Juan Velasco Alvarado de Mollepata, i Ayacucho, hindrades av välförberreda bybor. Genom att fattigbönderna gick man ur huse beväpnade med påkar och stenar, tvingades reaktions blodhundar till "dialog" och de hindrades genomföra sitt smutsiga verk. Det som är intressant är att byborna uppenbarligen var mycket välorganiserade, när reaktionärerna närmade sig byn meddelades detta per megafon till befolknigen med följande ord:

"I detta ögonblick förklarar vi krig mot dessa fiender - armén och polisen - som kommer till våra hem. Alla tar fram sina slungor, jaktredskap och slangbellor"


Ett magnifikt exempel på folkligt motstånd, och vi skulle bli extremt förvånade om aktionen inte var organiserad av Perus Kommunistiska Parti.

Även kamraterna i Folkets Befrielsearmé har varit aktiva. I måndags besköt man en flygvapenhelikopter i distriktet San Martín de Pangoa, i provinsen Satipo i Junín. Helikoptern, som transporterade en pluton elitsoldater, skadades i sådan omfattning att den tvingades nödlanda. Olyckligtvis finns det inga uppgifter om personella förluster bland reaktionärerna, klart är dock att helikoptern inte lär komma att kunna användas på ett bra tag - om överhuvudtaget igen.

Samtidigt kan vi rapportera att den peruanska reaktionen börjat hetsa ordentligt mot den Konferens som Folkrörelsen peru (MPP) planerar genomföra den fjärde december i år i Hamburg. Den nionde november hade tex Limadagstidningen "La Razón" en artikel där man skriver om den planerade konferensen och ondgör sig över att PKP "tillåts härja fritt" i Europa. Det verkar för övrig som om reaktionen fått för sig att Hamburg är något slags central för PKPs-utlandsarbete, den inte helt obetydliga "Heritage Foundation" publicerade redan i mars en rapport där man skriver att PKP har en ambassad i staden! För att parafrasera en seriefigur som vi tyckte om i vår barndom: dom är inte riktigt kloka dom där reaktionärerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.